Rezerviraj

Kalendar

Vodič kroz najljepše staze za šetnju na otoku Pagu

Otok Pag, poznat po svojim surovim pejzažima, prekrasnim plažama i bogatoj kulturnoj baštini, skriva mnoge prirodne ljepote koje su najbolje otkrivene pješice. Ako ste ljubitelj prirode i šetnje, Pag nudi brojne staze koje će vas odvesti do spektakularnih pogleda i pružiti vam nezaboravno iskustvo. U ovom vodiču istražit ćemo najljepše staze koje će vas odvesti kroz različite krajobraze ovog predivnog otoka, a za smještaj preporučujemo luksuzne mobile kućice u kampovima Terra Park

Staza „Life on Mars”

Staza „Life on Mars” jedna je od najpoznatijih i najuzbudljivijih staza na Pagu a možda i u cijeloj Hrvatskoj. Njeno ime dolazi od surovih, kamenitih pejzaža koji podsjećaju na površinu Marsa. Od nedavno je staza začinjena i sa 100m atraktivne Via Ferrate koja prelazeći preko stijene iznad mora i povezuje uvalu Slanu i rt Sušac. Dužina staze je oko 15 kilometara, a šetnja može trajati između 4 i 7 sati, ovisno o vašoj fizičkoj spremnosti i brzini.

Istaknuti pogledi:

 • Plaža Ručica: Predivna plaža sa kristalno čistim morem.
 • Kanjon Metajna: Impresivni kanjon koji nudi spektakularan pogled na prirodu otoka.
 • Vidikovac na vrhu staze: Panoramski pogled na cijeli otok i okolno more.

Lunjski Maslinici

Lunjski maslinici su jedinstveno područje na sjeverozapadnom dijelu otoka Paga, poznato po drevnim maslinama koje su stare više od tisuću godina. Šetnja kroz maslinike pruža miran i opuštajući doživljaj, uz prekrasne poglede na more i okolne otoke. Staza kroz maslinike je lagana i pogodna za sve uzraste. Staza je dugačka oko 5 kilometara, a šetnja traje otprilike 2 sata. Za ulazak u maslinike se naplaćuje ulaznica koje iznosi 4 eura za odrasle i 2 eura za djecu od 7 do 15 godina.

Staza Svetog Vida

Sveti Vid je najviši vrh otoka Paga, visok 348 metara. Uspon do vrha nagrađuje prekrasnim panoramskim pogledom na cijeli otok, okolne otoke i Velebit u daljini. Staza započinje u selu Kolan i prolazi kroz suhozide, krševite predjele i makiju. Staza je dugačka oko 6 kilometara, a šetnja traje otprilike 3-4 sata.

Staza uz Paški Zaljev

Ova staza prati obalu Paškog zaljeva, i pruža prekrasne poglede na kristalno čisto jadransko more, pješčane plaže i slikovita ribarska mjesta. Šetnja započinje u gradu Pagu i vodi prema mjestu Šimuni. Idealna je za opuštajuću šetnju uz more. Staza je dugačka oko 10 kilometara, a šetnja traje otprilike 3 sata.

Staza Ručica - Metajna

Staza koja povezuje plažu Ručica i selo Metajna pruža jedinstven doživljaj jer prolazi kroz prekrasne krajobraze s pogledom na more. Ova staza je idealna za ljubitelje pješčanih plaža i skrivenih uvala. Staza je dugačka oko 7 kilometara, a šetnja traje otprilike 2 - 3 sata.

Staza Paški trokut

Paški trokut je geomorfološki fenomen smješten na brdu Tusto čelo, a vjeruje se da je mjesto posjeta vanzemaljaca. Staza vodi do ovog misterioznog mjesta i pruža zanimljive poglede na krševiti pejzaž Paga. Staza je dugačka oko 4 kilometara, a šetnja traje otprilike 2 sata.

Šetnja kroz Grad Pag

Šetnja kroz grad Pag nudi priliku za upoznavanje kulturne i povijesne baštine otoka. Krenite od Trga Petra Krešimira IV, obiđite samostan sv. Margarite, Knežev dvor i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Usput uživajte u lokalnim delicijama i suvenirima. Staza je dugačka oko 3 kilometara, a šetnja traje otprilike 1 - 2 sata.

Savjeti za Sigurnu i Ugodnu Šetnju:

 • Obuća: Nosite udobne i čvrste cipele za hodanje. Pravilna obuća će vam pružiti potrebnu podršku i zaštitu, čime ćete izbjeći žuljeve, ozljede i nelagodnosti tijekom šetnje. Birajte cipele koje su već razgažene i prilagođene vašim stopalima.
 • Voda i Hrana: Uvijek sa sobom nosite dovoljno vode i lagani obrok. Hidratacija je ključna, osobito tijekom duljih šetnji u toplijim uvjetima. Lagani obrok poput voća, orašastih plodova ili energetskih pločica pružit će vam potrebnu energiju bez osjećaja težine.
 • Zaštita od Sunca: Koristite kremu za sunčanje, nosite šešir i sunčane naočale. Zaštita od štetnih UV zraka je neophodna, čak i kada je oblačno. Kapa ili šešir s obodom zaštitit će vaše lice i vrat, dok će sunčane naočale čuvati vaše oči od sunca.
 • Vrijeme: Provjerite vremensku prognozu prije polaska kako biste izbjegli nepovoljne uvjete. Planiranje prema vremenskim uvjetima pomoći će vam da se obučete prikladno i izbjegnete neugodnosti kao što su kiša, vjetar ili ekstremne temperature. 
 • Priroda: Ne ostavljajte za sobom ništa više osim tragova svojih stopa. Poštujte prirodu i očuvajte je za buduće generacije. Svoje smeće uvijek ponesite sa sobom, izbjegavajte branje biljaka ili uznemiravanje životinja te hodajte označenim stazama kako biste minimalizirali svoj utjecaj na okoliš.

Prednosti smještaja u Terra Park kampovima:

 • Blizina staza: Idealna lokacija za ljubitelje šetnji i istraživanja prirode.
 • Moderni sadržaji: Potpuno opremljene kućice s kuhinjom, kupaonicom, klimom i Wi-Fi-jem.
 • Dodatne pogodnosti: Restorani, trgovine, sportski tereni i dječja igrališta unutar kampa.
 • Eko-friendly: Kampovi su dizajnirani s ekološkom sviješću, integrirajući se u prirodni okoliš.

Pag je otok koji nudi mnogo više od predivnih plaža i ljetnih festivala. Njegove staze za šetnju otkrivaju skrivene ljepote i pružaju priliku za istraživanje prirodnih i kulturnih bogatstava. Bilo da ste iskusni planinar ili samo tražite mirnu šetnju, Pag ima nešto za svakoga. Ponesite udobnu obuću, dovoljno vode i zaštitu od sunca, i pripremite se za avanturu kroz jedne od najljepših krajobraza Hrvatske. Nakon dana provedenog u istraživanju, mobilne kućice u kampovima Terra Park pružit će vam savršeno utočište za odmor i opuštanje.

vrh stranice