Rezerviraj

Kalendar

Otok Pag

Otok fascinantnih „mjesečevih“ krajolika s najrazvedenijom obalom na Jadranskom moru.

Pag, otok soli, sira i čipke, jedan je od najvećih, ali i najraznolikijih otoka u Hrvatskoj, a pruža se usporedno s Dinaridima, u dužini od 60 km. Poznat kao otok mjesečeva krajolika, Pag je prošaran stotinama kilometara suhozida. Nadaleko je poznat i po najstarijim maslinicima na sjevernom dijelu Jadrana, solanama, prostranim uvalama, strmim stijenama, ali i pašnjacima te prije svega po paškome siru, vrsnom specijalitetu paških ovčara.

  • Čari otoka mjesečevog krajolika, posjetioci mogu upoznati mnogim biciklističkim stazama, šetnjama uz obalu ili kroz jedne od najstarijih maslinika na Jadranu.
  • Razvedenost obale omogućila je male skrivene uvale koje posjetiocima omogućuju mirno i ugodno uživanje u suncu i pejzažu Jadrana. Gotovo sve plaže na otoku vrlo su prostrane s odličnim pristupom i ulazom u more te su osobito pogodne za obitelji s djecom.
  • Pag je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje, što ga čini idealnom destinacijom za potpuni užitak u ljetu.

Izvorni proizvodi otoka Paga

Pag je uvelike poznat zahvaljujući brojnim izvornim proizvodima, a od kojih su neki i među najpoznatijim na svijetu. 

 

Saznajte više


Značajna mjesta

U blizini otoka Paga nalaze se otoci Rab, Lošinj, Silba i Olib, grad Zadar, a Nacionalni parkovi Kornati, Krka, Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni Velebit (to jest 5 od 8 nacionalnih parkova Republike Hrvatske) paškim su gostima nadohvat ruke. Do obližnjih otoka možete se uputiti nekom od taxi-brodica ili otići na organizirani izlet koji će Vam ponuditi osoblje na recepciji kampa, kao i prezentirati ponudu izleta na kopnene destinacije. Kopnene destinacije možete posjetiti i u vlastitom aranžmanu, automobilom ili redovnim autobusnim linijama.


Jeste li znali?

  • da se na otoku Pagu još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more?
  • da ljubitelji alpinizma i sportskog penjanja mogu uživati u penjanju strminama stijene Stogaj, koja se nalazi u blizini naselja Metajna na sjevernom dijelu otoka Paga, uživajući pri tom u prekrasnoj panorami?
  • da se svake godine, prvi vikend u srpnju, održava izložba paške ovce i paškog sira na kojoj se ocjenjuje njihova kvaliteta?
  • da je za proizvodnju 1 kg paškog sira potrebno od 5,5 do 7 litara mlijeka?
  • da prvi zapisi o paškoj čipki potječu iz 15. stoljeća, a način izrade i uzorci su se prenosili s koljena na koljeno?
  • da je na svjetskoj izložbi u Parizu 1937. paška čipka dobila zlatnu plaketu kao iznimno vrijedan ručni rad?
  • da je otok Pag nastao od kućica milijardi školjaka i kostura raznih morskih životinja? 
vrh stranice