Rezerviraj

Kalendar

Izvorni proizvodi otoka Paga

U gastronomskom smislu bi se otok Pag mogao opisati kao otok ovce. Lokalna kuhinja kao i proizvodnja proizvoda bazira se upravo na ovoj deliciji posebnog okusa, koja se može pronaći isključivo u Hrvatskoj.

U nastavku upoznajte izvorne proizvode otoka Paga.

Paška sol

Sol je bijelo zlato grada Paga s tisućljetnom organiziranom proizvodnjom. Paške solane spadaju u najstarije solane s najintenzivnijom proizvodnjom na hrvatskoj obali. Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten je prije 25 godina kada je izgrađena tvornica soli koja se danas prostire na 2 milijuna m4 te je, zajedno sa skladištima i tvorničkim pogonom, prostorno najveći proizvodni pogon u Hrvatskoj.

Paška ovca

Paška ovca je izvorna hrvatska pasmina i pripada skupini mediteranskih ovaca a nastala je na cijelom području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Danas je ovčarstvo, uz turizam, najznačajnija gospodarska grana. Općenito se smatra da je, s obzirom na raspoložive površine pašnjaka na otoku Pagu, brojka od oko 30 000 rasplodnih ovaca u ovom trenutku optimalna. Ovce se tijekom cijele godine danonoćno drže na otvorenom, na pašnjacima. Hrane se ispašom na škrtim kamenjarima potpomognutom sijenom, kukuruzom i krmnim smjesama.

 


Paška janjetina

Paška janjetina je drugi po važnosti proizvod paških ovaca. Ovo je najčešće prisutno meso janjadi na tržištu, a dobiva se od uzgajivača paške ovce koji proizvode paški sir.
Janjad se hrani isključivo ovčjim mlijekom što mesu daje poseban ukus. Meso paške janjetine je blijedo ružičaste boje, tankih i nježnih mišićnih vlakana, ukusno i sočno. Paška janjetina priprema se na razne načine od kojih je najpoznatiji pečenje na ražnju.

Paški sir

Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetložute do tamnožute boje (ovisno o starosti). Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure – jakog sjevernog vjetra koji puše na otoku Pagu. Paški sir je danas jedan o prepoznatljivih hrvatskih brandova kako kod nas tako i u svijetu. Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira.

Paška čipka

Mapa „Novaljske koltre“ je etnografska mapa s autorskim fotografijama novaljskih kukičanih prekrivača za krevet i predstavlja specifičan suvenir ovog kraja.
Koltra je kukičani prekrivač za krevet koji se već stotinjak godina, od vještih ruku Novaljki, plete za dotu, kao obiteljsko blago, terapija nakon potresnih životnih događaja. Ona je simbol vrijednosti, vještine i pripadnosti. U današnje doba još uvijek većina novaljskih obitelji posjeduje barem jednu koltru. Čuvaju se i stavljaju na krevet u posebnim prigodama, vješaju na ulični prozor za vrijeme obilaska blagdanskih procesija. Neki se njome i pokrivaju. Od tog izdvojenog predmeta tradicijskoga znanja i vještine kreiran je suvenir grada Novalje.

Naški

Iz riznice narodnog blaga izdvajamo domaći ples naški, koji se, uz pratnju mijeha, pleše u živopisnim narodnim nošnjama.

 


vrh stranice