Rezerviraj

Kalendar

Što posjetiti

U nastavku smo izdvojili nekoliko zanimljivih prijedloga što posjetiti dok uživate u svom odmoru na otoku Pagu.

Kolanjsko Blato – utočište rijetkih ptica

Na krajnjem jugu Paga, prostire se u gotovo napuštenoj, ničijoj zemlji, prema drevnoj Ninskoj civilizaciji, trska i močvarno područje Kolanjskog Blata i pruža utočište za gotovo 150 vrsta ptičjeg svijeta. Jasno označen ornitološki rezervat, s promatračkim kućama i poučnim natpisima, Kolanjsko Blato najposjećeniji je tijekom sezona gniježđenja i migracije. Ugrožene vrste uključuju gadwall i kalandru, ali je vjerojatnije da ćete vidjeti sive čaplje, velike grebene i žličarke. Više detalja možete dobiti u turističkom uredu u najbližem gradu Povljani.

Antički vodovod – Talijanova buža

Najveću vrijednost i zanimljivost predstavlja jedinstveni antički vodovod iz 1. stoljeća isklesan u živom kamenu. Taj jedinstveni rimski akvedukt, u narodu zvan Talijanova buža, napajao je Novalju vodom iz novaljskog polja. Vodovod je dug oko 1,2 km, maksimalne širine 60-70 cm i ima 9 otvora na površini, tzv. odiha, na kojim mjestima je visok i do 40 m. Ulaz u vodovod nalazi se unutar Gradskog muzeja koji u sebi čuva dio novaljskog kulturnog i etnološkog nasljeđa.

Lokunje – ljekovito blato

Lokunje se nalaze na jugozapadnom dijelu grada Paga, uz gradsku plažu Prosiku. To je područje plitkog mora, na čijem se dnu nalazi bogata naslaga peloida, ljekovitog mulja. Peloid se nakupljao tisućljećima, a njegova je ljekovitost dokazana ne samo pozitivnim iskustvima ljudi već i brojnim znanstvenim istraživanjima. Pažani oduvijek koriste ljekovito blato za liječenje reume.

Penjalište Stogaj

S obzirom na izgled Paga, koji asocira na Mjesec, a sastoji se od velikog dijela neplodne, krške stijene, nije iznenađenje da je Stogaj vrlo popularno odredište za penjače. U blizini Metajne, prvi red do mora, Stogaj je najpoznatije penjalište na Pagu koje nudi gotovo 20 označenih ruta preko četiri dijela. Apsolutni početnici mogu pokušati kratki, lagani uspon od deset metara, a iskusni penjači mogu pokušati Skorpion ili Spyder rutu. Nakon ove izazovne fizičke aktivnosti, opustite se kupanjem u moru.

Vrh Sv. Vid

Sv. Vid je najviši vrh otoka Paga (342 m) s kojeg se pruža predivan pogled na grad Pag, Paški zaljev, planinu Velebit i okolne otoke. Nalazi se iznad mjesta Kolan te budući da je uspon iscrpljujući, svakako je preporuka da se na okrijepu i odmor spustite u šarmantni Kolan.

Bunari, ugljenokopi

U Kolanjskom polju nalaze se stari bunari iz rimskog doba (dio rimskog vodovoda koji je vodio do Caske) kao dokaz za postojanje vremena kada su svi mještani dolazili na ovo mjesto koje obiluje pitkom i čistom vodom neophodnom za život. Nedaleko od starih bunara stanovništvo ovog kraja vadilo je ugljen koji se prugom slao do obližnje lučice Šimuni, gdje su dalje ugljen preuzimali talijanski brodovi. Još su vidljivi ostaci ugljenokopa na području Kolanjskog polja (Vele i Male grbe).

Bermuda trokut otoka Paga

Tajna stara oko 12 000 godina, Paški trokut, je skoro kao slučaj iz znanstveno-fantastične dramske televizijske serije Dosjei X. Istina je vani, istražite je sami. Na napuštenom brežuljku pokraj plaže Caska prema Žigljenu, 1999. je otkriven bizarni fenomen – tzv. Paški trokut. Radi se o formaciji u obliku jednakokračnog trokuta koja se nalazi na brdu Tusto čelo. Trokut je sasvim slučajno otkrio hrvatski geodet Zdenko Grbavac tijekom izvođenja mjerenja na kamenolomu. Primijetio je trokutastu formaciju koja je bojom odudarala od ostatka brda i izmjerio ga. Otkrio je da je formacija pravilan trokut s dvije stranice dužine 32 i trećom od 22 metra. Nakon daljnjeg ispitivanja, zaključeno je da svojstva tog kamena nisu slična bilo kojoj drugoj okolnoj stijeni. Ono što je ovaj trokut učinilo još zanimljivijim bile su 30 centimetara duboke rupe na svakoj strani trokuta za koje nitko nije mogao ponuditi objašnjenje. Ovo otkriće privuklo je veliku pažnju medija, ufologa i turista. Geološki pregledi zaključili su da su stijene unutar trokuta različite boje zbog izloženosti ekstremnim temperaturama u prošlosti. Pretpostavlja se da je ta megalitska formacija stara približno 12 000 godina.
Mnogo je teorija o podrijetlu ovog fenomena. Jedna teorija navodi da je trokut posljedica slijetanja izvanzemaljske letjelice, druga tvrdi da je ostatak visoko razvijene civilizacije, a treća zagovara snagu prirode tvrdeći kako je sve samo rezultat vjetra, soli i kiše.

Stoljetni vrtovi lunjskih maslina

Na najsjevernijem dijelu otoka Paga smjestilo se šarmantno naselje Lun, poznato po svojim stablima maslina koje već više od tisuću godina uspijevaju u nevjerojatnoj simbiozi s dalmatinskim kršem i suncem. Šume maslina koje prekrivaju lunjski poluotok predstavljaju jedinstveno botaničko bogatstvo mediteranskog područja, a svrstavaju se i među najstarije maslinike na svijetu. Maleni, egzotični kutak zemlje na kojem se smjestilo oko 80 000 maslina, krije izvornu mediteransku sortu maslina koja uspijeva na samo još dvije lokacije na svijetu, u Grčkoj i Izraelu. Lun se po nevjerojatnom broju tisućljetnih maslina koncentriranih na tako malenom području ipak izdvaja od Grčke i Izraela. 1963. godine proglašen je i jedinstvenim botaničkim rezervatom. Šetnja maslinikom je čarobna, posebice kad ugledate najstariju očuvanu maslinu, samoniklu prije više od 1600 godina, koja dan danas čvrsto stoji uz makadamski put. Jedinstvene svaka na svoj način i posve različite jedna od druge, ove su masline srasle s kamenom kojim su okružene. Djeluju kao da su oduvijek tu. A osim nadrealnog izgleda svakog stabla, koja kao da su iz neke bajke, plodovi koji se ručno beru ujesen daju vrhunsko maslinovo ulje kakvo ne možete okusiti nigdje drugdje na svijetu. Čisti, nježni okus lunjskog ulja izazivao je nepca još u rimskom dobu, kada je bilo izrazito cijenjeno u carskim krugovima. Ovo ulje prvoklasne kvalitete i danas je poznato, a preporučujemo da si nakon šetnje obavezno kupite barem jednu bočicu.

vrh stranice