Rezerviraj

Kalendar

Sve o Paškom siru

Hrvatska je nadaleko poznata destinacija koja u zadnje vrijeme privlači sve veći broj ljubitelja vrhunske gastronomije. Obzirom na ugodnu klimu cijele godine, hrana ovdje ima poseban okus. U Hrvatskoj se proizvode i sirevi koji će biti glavna tema ovog bloga, a koji često dobivaju najviša priznanja na važnim međunarodnim natjecanjima, poput londonskog World Cheese Awards. U ovom blogu pričati ćemo o nekim poznatim hrvatskim sirevima te pobliže opisati Paški sir, simbol otoka Paga.

Sir se proizvodi u svim Hrvatskim regijama

Sirevi su jedni od najomiljenijih delicija u Hrvatskoj te je teško zamisliti neki doručak, predjelo, proslavu ili ležernu večer uz vino, a da nam nedostaje sir. Iako je Hrvatska mala zemlja sa skromnijim proizvodnim kapacitetima, sirevi su ovdje iznimne kvalitete. Veliki doprinos tome daju brojni OPG-ovi i seoska domaćinstva, ali i sirevi velikih proizvođača. U koji god dio Hrvatske došli pronaći će te različite načine proizvodnje kao i različite okuse sireva. Lokalni uzgoj, čista i netaknuta priroda te recepti koji se generacijama čuvaju u obitelji, zaslužni su i za osvajanje brojnih nagrada te prepoznatljivost na svjetskoj gastronomskoj sceni kao izvoran hrvatski proizvod. Vrhunski sirevi se jedu od Međimurja i Slavonije do Istre, Like i Dalmacije. 

Najbolji sirevi u Hrvatskoj

Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje sireva, a osim Paškog sira, postoje i drugi vrlo kvalitetni sirevi koji se, kako smo već rekli, proizvode u različitim dijelovima zemlje. 
Ovdje su neki od najboljih sireva u Hrvatskoj: 
  • Sir iz Zagore - sir s dugom tradicijom proizvodnje u Dalmatinskoj zagori. To je tvrdi sir sličan paškom siru, ali se proizvodi od mlijeka krava i ima pikantan, slan okus. 
  • Lički sir - još jedan tvrdi sir koji se proizvodi u Lici od mlijeka ovaca i krava. Karakterističan je po svom izgledu i okusu koji podsjeća na orahe. 
  • Sir s Trsata - proizvodi se u Rijeci i okolici od kravljeg mlijeka. Ovaj sir je mekan, svježi sir s blagim okusom. 
  • Škripavac - tradicionalni sir iz Slavonije koji se proizvodi od kravljeg mlijeka. Ovaj sir je karakterističan po tome što "škripa" pod zubima, a ima svježi, mliječni okus. 
  • Gligora sirevi - Gligora sirevi su poznati po kvaliteti i raznolikosti. Ova tvrtka proizvodi nekoliko vrsta sireva, uključujući paški sir, kravlji sir iz istarske regije i sir od ovčjeg mlijeka. 
  • Istarski sirevi - Istarska regija također je poznata po kvalitetnim sirevima. U ovoj regiji se proizvode različite vrste sireva, uključujući tvrde, kao i svježe sireve poput skute. Svi ovi sirevi imaju svoje jedinstvene karakteristike i okuse te ih vrijedi probati.
  • Zlatarski sir - Ovaj sir dolazi iz regije Zlatar u Hrvatskom zagorju. To je polutvrdi sir koji se proizvodi od kravljeg mlijeka. Zlatarski sir ima slatkastu i blagu aromu.
Ovi sirevi su samo neki od najpoznatijih u Hrvatskoj, ali postoje i drugi izvrsni sirevi koji se proizvode u različitim regijama zemlje. Preporučujemo istraživanje lokalnih proizvoda i posjet specijaliziranim trgovinama ili tržnicama u raznim hrvatskim gradovima kako biste otkrili širok spektar sireva koji su dostupni u Hrvatskoj.

Povijest i izrada Paškog sira

Paški sir je izuzetno važan dio hrvatske gastronomske baštine, a njegova povijest seže stoljećima unatrag. Donosimo osnovne informacije o povijesti i izradi paškog sira.
Proizvodnja paškog sira datira još iz 12. stoljeća na otoku Pagu, smještenom na sjevernom Jadranu. Sve do početka 20. stoljeća stanovnici otoka Paga su imali svoje suhozide u kojima su muzli ovce i pravili paški sir. Većina pašnjaka nalazi se na brežuljkastim dijelovima otoka, a prepoznatljivi su po suhozidima koji ih okružuju. Izdaleka zamršene kamene zidine podsjećaju na poznatu pašku čipku dok prelaze na stjenovite vrhove. Povijesno gledano, nije bilo privatnog vlasništva nad pašnjacima i ovce su slobodno pasle na cijeloj zemlji.
S vremenom su pašnjaci polako postali privatni pa su se pastiri ponovno preselili u gradove. Dok su pastiri putovali na pašnjake i s pašnjaka kako bi čuvali svoje ovce, žene su preuzimale ulogu proizvođača sira. 
Otoke ovog arhipelaga smještene podno Velebita karakteriziraju oštri vjetrovi, malo vegetacije i stjenovito tlo, što je utjecalo na razvoj posebnih metoda uzgoja ovaca i proizvodnje sira. 
Ovce su ključne za proizvodnju paškog sira. Pasmina ovaca koja se koristi za proizvodnju sira je paška ovca, autohtona pasmina koja je prilagođena teškim uvjetima otoka. 
Proizvodnja paškog sira ima nekoliko specifičnosti koje ga čine jedinstvenim. Paški sir se proizvodi isključivo od mlijeka paške ovce. Mlijeko ovaca bogato je mastima, bjelančevinama i mineralima, a okus sira obogaćuje biljni pokrov otoka Paga. Tijekom ispaše, ovce se hrane aromatičnom smjesom koja raste na kamenoj i solju obogaćenoj zemlji. Znanje o proizvodnji paškog sira prenosilo se s generacije na generaciju, a sirane na otoku Pagu igrale su ključnu ulogu u očuvanju i razvoju tradicije.
Paški sir je 2005. godine dobio oznaku izvornosti (PDO) od Europske unije, koja jamči njegovu autentičnost i geografsko porijeklo. Oznaka PDO štiti paški sir od neovlaštenog korištenja imena i jamči visoke standarde proizvodnje.
Sir je odavno dobio na važnosti ne samo kao hrana za lokalno stanovništvo, već i kao roba za tržište diljem Hrvatske, pa je tako Paški sir postao važan izvor prihoda za mještane.

Nagrađivani Paški sir

Paški sir je poznat po svojoj visokoj kvaliteti i okusu te je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Sirana Gligora, jedna od najpoznatijih proizvođača paškog sira, osvojila je više od 100 nagrada na različitim natjecanjima sireva diljem svijeta. Ove nagrade uključuju zlatne medalje na prestižnim natjecanjima kao što su World Cheese Awards i International Cheese Awards. Paški sir je također osvojio nagradu "Super Gold" na World Cheese Awards, što je najviše priznanje koje se dodjeljuje sirevima na tom natjecanju. Ove nagrade potvrđuju visoku kvalitetu paškog sira i stvaraju reputaciju ovog sira kao vrhunskog proizvoda.

Gdje kupiti Paški sir?

Najbolje mjesto za kupnju autentičnog paškog sira su sirane na otoku Pagu. Na otoku se nalazi nekoliko sirana koje proizvode paški sir i prodaju ga izravno posjetiteljima. Možete posjetiti sirane kao što su Sirana Gligora, Sirana Boškinac i Sirana Mišlov te tamo kupiti svježi paški sir. Te sirane nude i vlastite ture gdje možete isprobati razne vrste sireva te degustirani paška autohtona vina. Paški sir možete pronaći i na tržnicama diljem Hrvatske i otoka Paga, posebno na većim gradskim tržnicama. Također, postoje specijalizirane trgovine prehrambenim proizvodima koje nude raznovrsne vrste sireva, uključujući paški sir. 
Na kraju, mi vam svakako savjetujemo da dođete na Pag, uživate u prekrasnoj prirodi, čistom zraku i bezvremenskom siru. Ipak je on jedan od gastronomskih simbola cijele Hrvatske.
vrh stranice