Rezerviraj

Kalendar

Vikend putovanje na Pag (što posjetiti u 2 dana?)

Otok Pag jedna je od najzanimljivijih i najlakše dostupnih otočkih destinacija u Hrvatskoj. Otok sam po sebi nije ni prevelik ni premalen pa se na njemu itekako ima što raditi cijeli vikend. Osim po prirodnim ljepotama, otok se diči vrhunskom gastronomijom, dobrim noćnim životom, izvrsnim hotelima i kampovima te kulturno – povijesnim znamenitostima. Pokušat ćemo Vam dočarati ljepotu otoka u ovom blogu te pomoći da što lakše osmislite vaše vikend putovanje iz snova.

Najlakše dostupna autodestinacija na Jadranu

Otok Pag smjestio se nasred Jadrana, između sjevernog i južnog dijela našeg mora, a osim što je otok povezan trajektnom linijom Prizna – Žigljen, jedan je od nekoliko hrvatskih otoka koji su povezani i mostom. Paški most uvelike olakšava život kako lokalnom stanovništvu tako i posjetiteljima, te se nalazi jako blizu izlaza na državnu autocestu. Ako putujete iz Zagreba, do otoka Paga Vam ne treba više od 3 sata vožnje. Osim što je otok dobro povezan s ostatkom Hrvatske i susjednim zemljama, dobro su povezana i mjesta na njemu. Ceste su besprijekorne te su neke svjetske automobilske kompanije na tim prometnicama snimale reklame i promidžbene spotove.

Gdje odsjesti preko vikenda?

Pag ima pregršt smještajnih kapaciteta te ako niste sigurni koje mjesto odabrati, pokušati ćemo Vam olakšati odabir. U zadnje vrijeme veliki je porast potražnje za „glamping“ i „camping“ smještajima kojih sve više ima i na Pagu. Nedavno smo opsežno pisali o toj temi na ovom linku, a definitivno preporučamo Terra park kampove „Phalaris“ i „Spiritos“ koji se nalaze u neposrednoj blizini mora. Osim ovih opcija, na Pagu je i čitav niz privatnog smještaja te nekoliko hotela.

Pag nije samo ljetna destinacija

Iako većina posjetitelja Pag bira za vrijeme ljetnih mjeseci, Pag je predivan u svako doba godine, a posebno u jesen i proljeće. Vrućine, gužve i cijene su manje, otok je mirniji te postaje idealan za one željne bijega iz užurbane gradske svakodnevnice. Na Pagu je temperatura mora veća od 20 C više od pet mjeseci, a osim kupanja i sunčanja otok nudi vrhunsku gastronomiju i dobro vino u svakom trenutku. Iako poznata paška bura može zapuhati u svako doba godina, najčešća i najjača je upravo na jesen i proljeće stoga pratite prognozu za vjetar kada planirate putovanje.

Priroda - Što posjetiti za vikend na Pagu ?

Pag je otok iznimne prirodne ljepote. Sjeverna strana podsjeća na vanzemaljski krajolik, ogoljena je i puna zanimljivih stijena, skulptura i plaža. Svakako preporučamo posjetu gradu Metajni i šetnju stazom „Life on Mars“. Tamo možete pronaći i neke od spektakularnih plaža koje su podobne za svaki uzrast. Na krajnjem sjeveru otoka nalaze se Lunjski maslinici, područje od preko 80 000 maslina, a neke od njih su stare i preko 2000 godina. Za one željne planinarenja, tu je i vidikovac/vrh Paga Sv.Vid do kojeg ima oko 1 h hoda od najbliže ceste. S tog mjesta otvaraju se prekrasni vidici na cijeli otok i Velebit, a posebno je mjesto pri zalasku sunca. Otok Pag možete kombinirati i s posjetom Nacionalnom parku Paklenica koji se nalazi samo pola sata od otoka. 

Zabava i gastronomija - Što posjetiti za vikend na Pagu?

U ljetnim mjesecima, od lipnja do rujna, Pag se pretvara u prijestolnicu elektronske glazbe u Hrvatskoj. U blizini Novalje, na plaži Zrče nalaze se nekoliko svjetski poznatih klubova koji danonoćno rade u ljetnim mjesecima. Ako ste ljubitelj te glazbe Pag je vaša idealna destinacija za vrhunski noćni izlazak. Svaki tjedan održava se i neki od brojnih festivala na otoku i to u klubovima kao što su Papaya, Kalypso, Noa i Aquarius. 
Osim dobrog noćnog života, tu je poznata paška gastronomija. Paški sir i paška sol jedni su od najpoznatijih hrvatskih proizvoda. Iako se danas mogu kupiti na mnogim mjestima u Hrvatskoj, uvijek je posebno doći na otok i probati jelo u autohtonom okruženju. O jelima na Pagu pisali smo u jednom od prethodnih blogova, a uz jela ide i dobro vino kojih na Pagu ima napretek. Najpoznatija je lokalna sorta bijelog vina Gegić. Tvrtka „Vina otoka Paga“ baštini dugu tradiciju te revitaliziraju sortu Gegić od koje se proizvodi kvalitetno vino, kao i mnoge druge. Tvrtka i vinarija se nalaze u blizini grada Paga, te je cijelu godinu otvorena trgovina u kojoj se mogu kupiti lokalne paške sorte. Također postoji i prostor za degustaciju vina i nadaleko poznatog paškog sira.

Kulturne znamenitosti - Što posjetiti za vikend na Pagu?

Grad Pag ima dugu i bogatu prošlost, o čemu svjedoče brojni kulturno-povijesni spomenici te bogata kulturna baština koju  njegovi stanovnici s ponosom i velikom ljubavlju njeguju i čuvaju. Jedan od najpoznatijih simbola Paga je paška čipka, a ona je 1998. dobila i svoju galeriju u gradu Pagu. Galerija je otvorena svaki dan u ljetnim mjesecima, a u njoj možete vidjeti proces izrade ili stare fotografije iz raznih povijesnih razdoblja.
Otok ima pregršt crkvica, samostana, kula i utvrda. Svakako vrijedi izdvojiti utvrdu „Fortica“ na samom jugu otoka, blizu Paškog mosta. Kula „Skrivanat“ još je jedna iznimna povijesna građevina kojom se stanovnici Paga ponose, a uobičajeno se naziva Gradskom kulom. Od devet kula koje su okruživale grad Pag, ona je jedina preostala. Izgrađena je u 15. stoljeću, a služila je kao snažna utvrda na sjeverozapadnoj strani grada. Uz kulu, možete posjetiti i Knežev dvor te crkvu sv.Marije koja se nalazi na glavnom paškom trgu.

Vikend na pagu – Preporuka izleta

Iako ovaj otok nudi mnoštvo toga, pokušati ćemo napraviti preporuku jednog vikend izleta. Ako na Pag dolazite u petak navečer, preporučamo „check in“ u jednom od Terra park kampova te večeru uz paški sir, svježu ribu i dobro lokalno vino u nekom od restorana. Subotu možete započeti doručkom s pogledom na more, potom nastaviti vožnju do Lunjskih maslinika te se i okupati na nekoj od obližnjih plaža. Nakon toga, možete posjetiti grad Pag i njegovu povijesnu jezgru, a ako imate vremena, u blizini se nalazi i vrh otoka na kojem možete gledati prekrasan zalazak sunca. Dan možete zaključiti romantičnom večerom u kampu. Nedjeljno jutro provedite na području općine Metajna gdje možete uživati u rajskim plažama i šetnji stazom „Life on Mars“. Nakon ručka u obližnjoj konobi „Težak“ uz pašku janjetinu ili dobru ribu, put nastavite prema mjestu Kolan gdje možete posjetiti „Gligora cheese bar“, uz turu po lokalnoj tvornici vrhunskog sira. Nastavite vožnju po otoku te dan završite opuštajući se na plaži „Stara Povljana“ ili uživajte u zadnjim zrakama sunca na magičnoj utvrdi „Fortica“ na samom izlazu sa otoka.
Nadamo se da smo Vam pomogli u osmišljavanju savršenog vikenda na otoku. Uzmite predah od svakodnevnice i uživajte u Pagu.
vrh stranice