Rezerviraj

Kalendar

Kampiranje i glamping u hrvatskoj

Hrvatska kao jedna od vodećih turističkih zemalja na Mediteranu nudi čitav niz raznih smještajnih kapaciteta. Hotelski smještaj, sobe i apartmane možemo pronaći na svakom koraku. Hosteli su jako popularni u većim gradovima. Isto tako, imamo i velik broj kampova i u zadnje vrijeme sve veći broj glamping odredišta. U ovom blogu pisati ćemo o kampiranju u Hrvatskoj, kao i o brzorastućem trendu glampinga koji se polako, ali sigurno probija i u našem dvorištu.

Zašto ići na kampiranje i glamping?

Mnoštvo ljudi veliki dio godine provodi u uredu, autu i u stanu gdje žive neusklađeni s prirodom. Ubrzani tempo života nekada ne dopušta česti boravak u prirodi, a pogotovo noćenje u istoj. Kampiranje je oduvijek bila ljudska potreba kojoj su težili i koju su prakticirali. Spavanje u šatorima popularan je oblik odmora, kao i posjedovanje kamp kućica koje omogućavaju fleksibilnost i mobilnost. Kampiranje i glamping povezuju čovjeka s prirodom i daju mu mogućnost da što više vremena provede na lokacijama koje oduzimaju dah, u neposrednoj blizini mora, rijeka, šuma ili neke divne planine. Isto tako, biti će te okruženi ljudima koji žive istu filozofiju života kao vi, te uživati u izmjenama iskustava.

Što je to glamping?

Kampiranje je desetljećima jedan od najpopularnijih oblika noćenja u svijetu. Postoje razni kampovi na zanimljivim lokacijama koji turistu nude mogućnosti spavanja na nekoliko načina. Najrasprostranjeniji način je spavanje u kamp kućici ili kamperu. Možete u kamp doći sa vlastitim vozilom, a u nekim kampovima možete čak i iznajmiti kamp kućicu. Kampovi su opskrbljeni strujom, vodom te zajedničkim prostorijama za kuhanje, pranje te kupaonicama. Oni bolji kampovi imaju čak i igrališta za djecu, bazene, sportska igrališta te mnoge druge popratne sadržaje. Osim spavanja u kamp kućicama, svaki kamp gostima omogućuje mogućnost postavljanja vlastitog šatora. U pravilu, takav način putovanja je najjeftiniji.  

Kampiranje, međutim nije za svakoga te je za one istančanog ukusa kreiran glamping. Glamping je mješavina glamura i kampiranja. Glamping dodaje dodir luksuza u kampiranje. Dosta putnika danas žudi za prirodom, ali se ne odlučuje tek tako za pravo kampiranje koje se može izvesti na razne načine. Većina tradicionalnih uključuje sve vrste poslova kao što su postavljanje šatora, paljenje vatre te dijeljenje zajedničkih prostorija sa drugim gostima. Glamping smještaji sačinjavaju se od glamuroznih šatora koji su namješteni poput naselja s pet zvjezdica i opremljeni osnovnim sadržajima, uključujući kuhinje i potpuno funkcionalne kupaonice s tuševima, klima uređaje, televizore te prekrasne terase s pogledima. Glamping je, naravno nešto skuplji od pravog kampiranja, međutim za komfor kakav se dobije, to je i sasvim logično.

Gdje kampirati u Hrvatskoj?

Hrvatska je već desetljećima zanimljiva putnicima koji putuju na ovaj način. Kampove možete naći duž cijele jadranske obale te na otocima, a sve više ih ima i u kontinentalnom dijelu zemlje. Posebno je razvijena Istra, gdje svako manje mjesto ima barem jedan kamp, uglavnom uz samu obalu. Cijene variraju te su najjeftinije ako u kamp dolazite samo sa šatorom, te najskuplje ako imate kamper te trebate sve popratne sadržaje koje kamp nudi (struja, voda…). Dobro razvijeni dio je oko Nacionalnog parka Plitvička jezera gdje imate i glamping opcije, kao i brojna druga mjesta u Hrvatskoj. Izdvajamo otok Pag koji nudi nekoliko izuzetnih opcija, a među njima se ističu Terra Park kampovi Spiritos i Phalaris.

Glamping kao brzorastući trend

Glamping nije izum suvremenog društva, a bio je aktualan u doba vladavine Džingis – kana i mnogih drugih otmjenih vojskovođa. Arapski šeikovi i danas glampiraju i ne zanimaju ih drugi trendovi putovanja. U svijetu turizma glamping se počeo pojavljivati početkom 2000-ih, a sada postoji u svakoj europskoj državi te u većini svjetskih. Odlikuje ga dobra lokacija u prirodi te luksuz koji se ističe ispod krovova šatora. Današnji putnici znaju biti zahtjevni, međutim glamping skoro pa i nema manu. Obzirom da putnici sve više i više žele kontakt s prirodom, a pritom žele i udobnost na najvišoj razini, glamping ne poznaje granice.

Kampiranje i glamping na otoku Pagu

Otok Pag leži na savršenoj lokaciji usred Jadranskog mora, obgrljen morskim plavetnilom, suncem i moćnom planinom Velebit na sjeveru. Obzirom da je izuzetno dobro povezan sa ostatkom zemlje, privlači veliki broj zaljubljenika u prirodu. Iako na Pagu zaista postoji veliki broj izvrsnih kampova, još jednom ističemo Terra Park kampove Phalaris i Spiritos. Oba kampa smještena su u blizini mora, tik uz samu plažu te nude sve što bi kampovi trebali nuditi. I nešto više od toga. Kampovi imaju mobilne kućice sa bazenom, mnoštvo parcela za kampere i šatore, a Phalaris nudi i prekrasne glamping opcije. Ovdje će te se zaista osjećati kao kod kuće. Glamping selo se sastoji od 17 luksuznih glamping šatora, a svi se nalaze u posebnom dijelu kampa. Odličan su izbor za goste koji žele idiličan odmor od ubrzanog i modernog stila života, a šatori definitivno daju potpuno novu dimenziju odmoru na otoku Pagu.
Šatori su jednostavnog i ugodnog dizajna te ispunjavaju sve zahtjeve modernog gosta.

Na što treba pripaziti kod kampiranja?

Iako kampiranje uvijek zvuči primamljivo, treba pripaziti na neke stvari koje nam boravak mogu pokvariti. U slučaju da noćite u šatoru, preporučljivo je pripremiti čepiće za uši ukoliko imate probleme sa snom. Isto tako, u ljetnoj sezoni uvijek birajte hlad te postavite šator ili vozilo tako da vam sunce ujutro uvijek dolazi što kasnije. U svim kampovima paljenje vatre na otvorenom je najstrože zabranjeno. Velik broj kampova ima posebna mjesta na kojima se može roštiljati, a koja su opremljena i aparatima za gašenje požara. Obzirom da su svi kampovi obrgljeni prirodom to znači da uvijek postoji mogućnost da vas posjeti pokoji insekt. Najvažnije je pripremiti sprejeve protiv komaraca kako bi boravak bio maksimalno ugodan. Poštujte kućni red te apsolutnu tišinu koja je najčešće pripisana od 22 do 7 h. Ukoliko želite kampirati na područjima izvan službenih kampova, treba znati da je u Hrvatskoj to ilegalno te su za takav vid noćenja propisane kazne.

Na kraju svega, smatramo da kampiranje ili glamping svatko treba jednom probati. Ako vam boravak u prirodi zvuči idilično, spakujte obitelj ili prijatelje i rezervirajte si mjesto u jednom od brojnih kamp odredišta u Hrvatskoj. Vaši bližnji će vam biti zahvalni, a kampovima će te se poslije uvijek rado vraćati.

vrh stranice