Rezerviraj

Kalendar

Siguran odmor u Hrvatskoj

Hrvatska je zasigurno jedna od najpopularnijih ljetnih destinacija Europe i svake je godine posjete milijuni turista iz čitavog svijeta. Posjetitelji se dolaze diviti prirodnim ljepotama, čistom moru, starim antičkim gradovima te izvrsnoj hrani. Godine 2019. našu je zemlju posjetilo više od 19 milijuna ljudi što je brojka koja skoro pet puta premašuje broj domaćeg stanovništva. No, ono o čemu se rijetko priča jest koliko je Hrvatska zaista sigurna zemlja. U ovom blogu ćemo odgovoriti na pitanje je li Hrvatska sigurna destinacija, kako putovati za vrijeme Covida te na brojna druga pitanja. Smatramo da će vam tekst itekako biti od koristi prije nego što krenete s pakiranjem kofera i ruksaka za svoj nezaboravni odmor na Mediteranu. 

Općenito o sigurnosti turista i lokalnog stanovništva u Hrvatskoj

Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja u svijetu, s izrazito niskom stopom kriminala, dobrom zdravstvenom zaštitom, te odličnom cestovnom infrastrukturom. Po „Global Peace Indeksu“ za 2022. Godinu, svrstana je na visoko petnaesto mjesto u cijelom svijetu. U procjeni miroljubivosti, GPI istražuje u kojoj su mjeri zemlje uključene u tekuće domaće i međunarodne sukobe i nastoji procijeniti razinu harmonije unutar nacije. Deset pokazatelja općenito procjenjuje ono što bi se moglo opisati kao sigurnost u društvu. Njihova tvrdnja je da niske stope kriminala, minimalna učestalost terorističkih događaja i nasilnih demonstracija, skladni odnosi sa susjednim zemljama te stabilna politička scena mogu biti pokazatelji miroljubivosti. Obzirom da je u svakom parametru Hrvatska visoko na ljestvici sigurnosti, najveći dio posjeta Hrvatskoj prolazi bez ikakvih problema. Međutim, kao i u svakoj drugoj zemlji, morate obratiti pozornost na neke smjernice i zakone koje vam mogu olakšati život i boravak učiniti što ugodnijim. Dotaknuti ćemo se nekih od njih.

Kriminal i noćni život

Hrvatska je u samom vrhu država koje imaju nisku stopu kriminala. Ubojstva, razbojstva te pljačke su rijetke te nikada ne zahvaćaju turiste. Jedna od najljepših stvari u Hrvatskoj je što bezbrižno možete pustiti svoje dijete da se igra na ulici u večernjim satima, u strahu da mu se ništa neće dogoditi. Isto tako, noćni život je u većini slučajeva siguran. Izbjegavajte striptiz klubove kao i kasina u kasnim noćnim satima. Ona mogu biti mjesto određenih „scammova“ i prevara. Obzirom na ogroman broj turista u ljetnim mjesecima, obratite pozornost na svoje stvari dok se kupate na plaži ili šećete prepunim gradskim ulicama. Sitne pljačke i džeparenja se rijetko događaju, ali uvijek treba pristupiti s oprezom. Svoj novac i vrijedne stvari uvijek čuvajte na vama vidljivom i dobro znanom mjestu. 

Sigurnost rezerviranja smještaja

Smještajna infrastruktura u Hrvatskoj je izvrsna te postoji čitav niz kapaciteta od apartmanskih naselja, kampova i hostela do luksuznih hotela i kuća za odmor. Iako je većina smještaja vrlo dobre kvalitete, uvijek postoji mogućnost da će te dobiti smještaj nešto nižeg ranga. Da bi ste bili sigurni i bezbrižni, rezervirajte jedan od naših Terra Park kampova (SpiritoS ili Phalaris) na otoku Pagu gdje su sigurnost kao i nezaboravan odmor, zajamčeni.

Priroda i vremenske (ne)prilike

Većina posjetitelja našu zemlju biraju upravo zbog ove dvije stvari, prekrasne prirode te ugodne klime kroz veći dio godine. Međutim, vrijeme je nekada nepredvidivo te prirodu treba maksimalno respektirati u svakom trenutku. Hrvatska po ljeti zna biti vruća i sparna te je potrebno koristiti zaštitne faktore kada se ide na plažu, posebno između 11 i 17 h. Koristite i pokrivala za glavu te uvijek pijte dovoljno tekućine. Ne krećite u planine ako niste dovoljno informirani te u neadekvatnoj obući. Zbog visokih temperatura nerijetko dolazi i do šumskih požara te ako se nađete u blizini jednog, svakako slušajte naredbe i upute lokalnih vlasti. Izbjegavajte paljenje vatre na otvorenom te su za to propisane visoke novčane kazne. Treba obratiti pozornost i na povremena popodnevna grmljavinska nevremena te se u tom slučaju sakrijte negdje na sigurno. Ne boravite na moru za vrijeme grmljavine! Jadranska obala je izuzetno pitoma regija s blagim i osvježavajućim ljetnim vjetrovima. Međutim, jedan vjetar koji rijetko puše ljeti može biti iznimno opasan. Riječ je o buri koja puše sa sjevera, odnosno s kopna prema moru. U tim situacijama ne krećite u vožnje brodicama, kajacima ili na daskama za veslanje. Vjetar može u kratkom vremenu dostići iznimno velike brzine, posebno podno planina Velebit ili Biokovo. 

Cestovna infrastruktura te upute za sigurnu vožnju

Hrvatska se može pohvaliti izvrsnom povezanosti sa ostalim zemljama Europske unije. Ima jednu od najmodernijih mreža autoputeva u Europi te su i ostale lokalne ceste u vrlo dobrom stanju. Treba pripaziti na nešto uže ceste po otocima te u rjeđe naseljenim područjima. U srpnju i kolovozu, kada su gužve najveće, svakako pripazite na dodatan razmak između vozila, prilagodite brzinu te ne gubite strpljenje u vožnji. Pripremite se da će te nekada izgubiti vrijeme čekajući u koloni na prometnijim čvorištima te u većim gradovima. Preporuka je da na čvorište Lučko u blizini Zagreba dođete što ranije kako bi izbjegli gužve, u slučaju da vas put vodi preko tog dijela Hrvatske.

Preporuke za covid – 19

Svakako pratite upute lokalnih vlasti koje se mogu često mjenjati. U trenutku pisanja ovog članka većina mjera protiv Covida-19 u Hrvatskoj je ukinuta, međutim u slučaju porasta broja oboljelih to se može promijeniti. Jedina preostala mjera za sve građane je da se maska mora obavezno nositi u zdravstvenim ustanovama. U slučaju da imate plućne bolesti, savjetujemo da nosite masku u svim zatvorenim prostorima te izbjegavate veća okupljanja na otvorenom. 

Osiguranje u slučaju nesreće u Hrvatskoj

Svi državljani Europske Unije, u Hrvatskoj mogu koristiti Europsku zdravstvenu karticu. Ona se može iskoristiti isključivo u javnim ustanovama, a omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga. Međutim, poželjno je imati i putno osiguranje koje vas osigurava od svih mogućih nezgoda te liječenja i u privatnim bolnicama, kao i od ukradenih ili izgubljenih stvari. U slučaju bilo kakve nesreće najbolje se obratiti najbližoj hitnoj pomoći te će vas oni usmjeriti na daljnja postupanja. U slučaju nesreća na moru i u planinama, Hrvatska gorska služba spašavanja ne naplaćuje svoju brzu i vrhunsku uslugu. Molimo da to ne iskorištavate te da se uvijek pažljivo pripremite za svaki boravak u prirodi, a pogotovo u planinama. 

Čistoća i higijena

Posljednja stavka koje ćemo se dotaknuti u ovom blogu tiče se čistoće. Ona je važan čimbenik sigurnog odmora. Hrvatska je uglavnom čista zemlja gdje njeni građani paze na opću higijenu. Plaže su uglavnom jako čiste, sa mnoštvo kanti za smeće. Stari gradovi na obali koje posjećuje najveći broj turista konstantno se održavaju, a takav je slučaj i u drugim većim i manjim mjestima. Parkovi prirode, nacionalni parkovi i ostala zaštićena područja također su izrazito čisti i održavani. Da bi tako ostalo i dalje, molimo vas da se i vi brinete o zemlji u koju dolazite. Uvijek ponesite vlastito smeće s plaže i s javne površine te ga bacite u za to predviđeno mjesto. Priroda će vam biti zahvalna. 

I za kraj, nadamo se da smo vam riješili neke nedoumice ako ste ih imali prije dolaska u ovu predivnu mediteransku zemlju. Nadamo se i da smo vam pomogli u pripremi samog putovanja, sigurnog odmora u sigurnoj Hrvatskoj!

vrh stranice