Rezerviraj

Kalendar

Otok Pag – avanturistički raj na Jadranu

Hrvatska je jedna od najzanimljivijih europskih država. Iako površinom malena, obiluje različitim krajolicima; rijekama i jezerima, morima i planinama, otocima i kontinentalnim ravnicama. Savršena klima u toplom dijelu godine hrvatsku svrstava među najpoželjnije destinacije za avanturistički odmor. U ovom tekstu proći ćemo neke hrvatske ljepote, ali i ideje za vrhunski aktivni odmor na otoku Pagu.

Zašto je Hrvatska idealno mjesto za avanturu?

Tako malena, a tako pitoma, različita i prekrasna. Hrvatska je posebna po svojoj različitosti te je rijetkost da na tako malom prostoru možete naći čitav niz drugačijih krajolika od kojih zastaje dah. Ako vas zanimaju stoljetne šume jele i bukve, te niste zaljubljenik u ljetne vrućine, možete se zaputiti u gorski kotar i tamo pronaći mnoštvo staza za planinarenje i biciklizam. Možete iznajmiti kuću u šumi i danima istraživati svijet oko sebe. Možete se kupati u planinskim jezerima te uživati u nacionalnom parku Risnjak, najvišem dijelu Gorskog kotara. U slučaju da volite visoke planine, otiđite na Velebit, Dinaru ili Biokovo gdje možete planinariti i penjati se na najviše vrhove i hodati po beskrajnim livadama, pašnjacima, grebenima i šumama. Čak dva nacionalna parka i tri parka prirode nalaze se upravo na ovim planinama, a najduža i najljepša hrvatska planina velebit na samo je pola sata udaljena od otoka Paga. Oni koji se ipak vole držati nizina mogu isprobati rafting, kajakarenje ili canyoning u tirkiznim vodama Mrežnice, Cetine, Zrmanje ili Krke. Hrvatski otoci obiluju prekrasnim uvalama te plavom i čistom moru koji su kao stvoreni za morsko kajakarenje, kitesurfing, jedrenje na dasci ili plivanje. Razvedena obala duga preko 6000 kilometara privlači milijune turista godišnje te je idealan odabir za avanturistički izlet.

Kada planirati avanturistički odmor?

Ugodna klima je jedan od najvećih aduta hrvatskog turizma. Hrvatska ima relativno blagu zimu, pogotovo na Jadranskoj obali, s temperaturama od 10-15 c. Oko travnja, temperatura se podiže na ugodnih 18-20 c te se ne spušta ispod te razine sve do studenog. U proljetnim i jesenskim mjesecima vrijeme je idealno za planinarenje, biciklizam, trekking ili sportsko penjanje te nikada nećete naići na velike gužve. Ljeti, kada su temperature najčešće visoko iznad 30 c, avanturisti često biraju aktivnosti koje su povezane s vodom, poput plivanja, windsurfinga, kajakarenja, ronjenja ili raftinga. Mišljenja smo, da su svibanj, lipanj, rujan i listopad najugodniji mjeseci u godini za uživati u aktivnom odmoru te pokušajte svoj odmor planirati u tim vremenskim periodima.

Avanturistički paket aranžmani s vodičem ili solo aranžmani?

Sve više turista dolazi u Hrvatsku zbog aktivnog odmora, tako da se u zadnjih desetak godina pojavilo mnoštvo agencija pustolovnog turizma koje nude vođene ture u raznim aktivnostima. Ako ste jako aktivna osoba, možete rezervirati cijeli tjedan aktivnog odmora s vodičem gdje će te putovati Hrvatskom i isprobavati različite sportove te usput upoznavati prirodne ljepote, ljude i kulturu. Isto tako, možete rezervirati i samo poludnevni ili cjelodnevni paket aranžman tako da će te rezervirati vožnju kajakom, rafting ili neku penjačku turu na određenom mjestu. Za osobe bez ili s malo iskustva to je odličan način za sigurnu zabavu u prekrasnom okruženju. Međutim, ako imate vlastitu opremu te poznajete osnove sigurnog boravka u prirodi te znate čitati vremensku prognozu, sportom se možete baviti i samostalno. Možete kajakariti uz obalu, planinariti, roniti ili jedriti na dasci na nekom od brojnih mjesta na Jadranu. Definitivno je izbor na vama, jer i odlasci u prirodu s vodičem, ali i u samostalnom aranžmanu imaju svoje brojne prednosti.

Avanturistički turizam na otoku pagu i okolici

Jedan od naših najsunčanijih otoka, otok Pag, može se pohvaliti prekrasnom prirodom te infrastrukturom koja je kao stvorena za bavljenje „outdoor“ aktivnostima. Avanturističko je mjesto koje je prikladno za sve uzraste. Proći ćemo neke najzastupljenije sportove koje možete probati na Pagu i njegovoj bližoj okolici: Planinarenje i sportsko penjanje Iako Pag nije posebno brdovit te nema visoke planine, ima nekoliko lijepih vidikovaca. Jedan od njih je najviši Paški vrh, Sveti vid koji se nalazi na 348 m n/v te s njega puca pogled u svim smjerovima.

Najpogodniji je prilaz Svetom vidu iz Kolana te traje otprilike 1 sat. Markacije u Kolanu počinju točno na oštrom zavoju ceste. Put vodi travnatom udolinom na jugoistok. Na kraju udoline uspinje se na kamenitu visoravan gdje se spaja s markacijom iz šimuna. Slijedi još 30 minuta blagog uspona do vrha. Osim uspona na najviši Paški vrh, Pag se ponosi jednom od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj, popularno zvanoj „life on mars“. To je kružna staza duga petnaest kilometara koja počinje iz mjesta Metajna te prolazi kroz Pašku golet, rajske plaže te krajolik nalik onom na marsu. Za ljubitelje adrenalina tu je i mini ferrata koja prolazi nekoliko metara iznad površine mora. Na stazi postoji čak i izvor pitke vode. Nakon 4-5 h lijepe šetnje vratiti će te se natrag u Metajnu.

Nedaleko od Paga nalazi se nacionalni park Paklenica koji privlači zaljubljenike u sportsko penjanje i planinarenje. „Anića kuk“, stijena je koja je ljeti puna penjača iz cijelog svijeta, a Velebitski vrhovi i hladne rijeke idealno su mjesto gdje u toplim mjesecima  možete malo predahnuti od vrućina na obali.

Biciklizam

Ljubitelji vožnje na dva kotača imaju na raspolaganju prekrasne otočne ceste koje ni u srcu sezone nisu prenapučene automobilima. Bicikl možete iznajmiti u Novalji, Pagu ili zatražite pomoć djelatnika jednog od kampova Terra Park Spiritos i Phalaris. Možete istraživati otočne uvale, te se voziti brojnim makadamskim cestama.

Jedrenje na dasci i kitesurfing

Tijekom ljetnih mjeseci svako popodne obalama Paga puše umjereni vjetar maestral koji je idealan za učenje osnovnih tehnika ovih prekrasnih sportova. Opremu za jedrenje na dasci možete iznajmiti u nekim Paškim kampovima, dok za kitesurfing trebate otići do obližnjeg Nina. Ako ste surfer koji već ima puno iskustva i vlastitu opremu, možete surfati i na buri i jugu, vjetrovima koji snažno pušu sa sjevera i juga. Najbolja mjesta za to nalaze se u Šimunima, Girenici, Košljunu te u Ninu.

Morsko kajakarenje

Jedan od najpopularnijih sportova u vrijeme ljetnih mjeseci zasigurno je morsko kajakarenje. To je najljepši način za istraživanje brojnih skrivenih uvala otoka paga te plovidbu duž kamenitih obala. Držite se što bliže obali te pratite prognozu kako vam morske struje i vjetrovi ne bi stvarali probleme. Ne udaljavajte se više od 500 m od obala jer je po zakonu to zabranjeno u Hrvatskoj. Kajake možete iznajmiti u kampu Terra Park Phalaris u slučaju da nemate vlastiti i uživati u tišini mora.

Rafting

U neposrednoj blizini otoka Paga, nalaze se prekrasne tirkizne rijeke Zrmanja i Krupa koje su kao stvorene za dobar rafting. Javite se nekoj od brojnih agencija koje organiziraju poludnevne izlete te uživajte u sprektakularnim prizorima koje prosječan turist u Hrvatskoj rijetko vidi. Spuštanje rijekom traje 2-3 sata te će te prolazite brojne vodopade i brzace u pratnji licenciranih i iskusnih vodiča.

Sigurnost u pustolovnom turizmu

Bavljenje pustolovnim turizmom uvijek zahtjeva i dozu opreza te dobru pripremu prije same aktivnosti. Uvijek pratite vremensku prognozu te slušajte upute lokalnog stanovništva. Za vrijeme ljetnih mjeseci pijte puno tekućine, pogotovo ako se nalazite na mjestima gdje ste jako izloženi suncu, a otok Pag je jedno od takvih mjesta. Nosite mobitel sa sobom te se uvijek javite bliskoj osobi ako negdje idete sami. Međutim, pokušajte aktivnosti uvijek raditi u grupi. U slučaju nesreće, nazovite 112 gdje će po vas stići Hrvatska gorska služba spašavanja. Kada se vozite kajakom ili u rafting brodu, uvijek nosite prsluk na sebi, te obucite udobne tenisice kada planinarite po prirodi. Ako ste početnik, uvijek unajmite vodiča kako bi što bezbrižnije uživali u aktivnosti. Dobra priprema je jedan od najvažnijih preduvjeta da vam aktivan odmor u Hrvatskoj ostane nezaboravna uspomena.

vrh stranice