Rezerviraj

Kalendar

Vina u Hrvatskoj

Hrvatska se može pohvaliti velikim brojem odličnih vinarija koje imaju mnoštvo toga za ponuditi. Odlična klima, puno sunca, blizina mora i idealne temperature razlog je zašto toliko dobrih vina ovdje uspijeva. Neke od najboljih hrvatskih vinarija proizvode više od 5000 boca vina godišnje, što je dovoljan dokaz želje i strasti za tim blaženim napitkom. Kao država sa velikim brojem vinarija i odličnih sorti vina, Hrvatska postaje pravi raj za sve ljubitelje vrhunskog vina. Hrvatska je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u Europi i sa svojom dugom tradicijom vinogradarstva odlična je lokacija za posjetiti ako volite ugodan odmor uz dobru čašu vina tijekom cijele godine.

Najpopularnije sorte vina u Hrvatskoj

Neke od najpopularnijih sorta vina u Hrvatskoj su Istarska malvazija, Plavac Mali, Graševina i Pošip. Vino u Hrvatskoj postoji od davnina. Zabilježeno je da su neke sorte prisutne još od vremena antičke Grčke. Postoji mnoštvo različitih regija, a svaka je posebna na svoj način i specifična po nečemu. Kontinentalna i obalna Hrvatska su dvije glavne regije u proizvodnji vina u kojima se proizvodi puno prekrasnih sorti vinove loze. Tu prednjače istočna Slavonija, Dalmacija i Istra. Ponuda bijelog vina je najveća (oko 70 % ukupne proizvodnje), međutim veliki udio uzima i crno vino koje je također vrlo rasprostranjeno (oko 30 %). Predstavit ćemo neke popularne hrvatske vinske sorte, a onda ćemo se orjentirati na otok Pag te njegovu povijest vinogradarstva i poznatu sortu Gegić.

Istarska malvazija

Istarska Malvazija nosi oznaku autohtone istarske sorte. To je jedinstvena sorta po mnogo čemu te se razlikuje od ostalih srodnih sorti koje uspijevaju u drugim dijelovima Mediterana. Sortu karakterizira bujan rast i srednji do visoki prinosi. Istarska Malvazija je jako otporna na gljivične bolesti, no unatoč tome zahtjeva veliki angažman vinogradara tijekom cijele godine. Karakterizira ju 11.5% do 13.5% vol. alkohola. Zanimljivo je naglasiti da se većina sorti malvazije uzgaja u slatka vina, dok je istarska verzija uglavnom suho vino.

Plavac mali

Vrhunsko vino od sorte crnog grožđa Plavac mali nazvano je po krševitom dijelu poluotoka Pelješca – Dingaču. Davne 1961. u Ženevi, Dingač je postao prvo hrvatsko vino čiji su način proizvodnje i podrijetlo zaštićeni. Specifičan je po visokom udjelu alkohola te je prosjek oko 15 %. Tamnocrvene je do ljubičastocrvene boje. Okus mu je gorak te se osjeća voćna aroma. Najbolje ide uz težu hranu kao što je crveno meso i gulaš, a odlično pristaje i uz tvrde sireve kao što su neki vrhunski sirevi s otoka Paga. Dingač – Plavac Mali kralj je svih vina u Hrvatskoj te hrvatsko najbolje i najpoznatije vino.

Graševina

Graševina se proizvodi od istoimene sorte grožđa koja se tradicionalno uzgaja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, najviše u Slavoniji. Pretpostavlja se da dolazi iz srednje Europe, međutim u Hrvatskoj je vrlo rasprostranjena te je jedna od najpopularnijih i najzastupljenijih sorti. Zelenkastožute je boje, suha, svježe voćne i cvjetne arome. Iako po svom podrijetlu sorta graševina nije autohtona, njen okus i karakteristike su toliko specifične i različite od ostalih vina iste sorte u inozemstvu. Graševina najviše ide uz tjesteninu i jela od bijelog mesa i ribe.

Pošip

Ovo bijelo vino slamnatožute boje se radi od istoimene autohtone sorte koja se uzgaja na otoku Korčuli. Osim na Korčuli, proizvodi se i u drugim dijelovima Srednje i Južne Dalmacije. Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. godine. Ima visoki postotak alkohola (13 do 14,5 %) te se osjeća aroma suhih smokava i marelica. Gusto zasađeni vinogradi, nagnuti i terasasti tereni prisiljavaju da se većina radova još uvijek obavlja ručno, na tradicionalan način. To ovoj sorti daje posebnu aromu. Preporuča ga se piti rashlađenog uz ribu, školjke i bijelo meso te je jedno od najpopularnijih pića u vrućim ljetnim mjesecima.

Vinogradarstvo i sorte otoka Paga

Tradicija pravljenja vina na Pagu postoji od davnih vremena. Stoljećima je vinogradarstvo bilo jedno od temelja paškog gospodarstva. U prosjeku se na Pagu godišnje ubiralo oko 3.300 tona grožđa. Najveće vinogradarske površine nalazile su se na predjelu Julovice, Svilnog, Blata, Murvice i Vodica. U tim razdobljima vinogradarstvom se bavila skoro svaka obitelj. Pojavom turizma, u kasnijem razdoblju dvadesetog stoljeća, smanjio se broj vinograda za dvije trećine, te su se žitelji otoka okrenuli turističkom profitu. Zadnjih dvadesetak godina stvari su se jako promijenile te opet imamo velik broj obitelji koje žive i uzgajaju lozu i vino. Mnogi dijelovi otoka obnovljeni su u nove vinograde te se mogu primjetiti ljudi koji redovno rade na svojim poljima i na svojim vinima. Na Pagu se najčešće uzgajaju sorte Gegić koji ima mala žuta zrna te Trbljan i Plavina koje karakteriziraju veća zrna grožđa.

Sorta Gegić - najpoznatija sorta otoka Paga

Nakon nekoliko desetljeća vinarskog zatišja na Pagu, golemo zanimanje vinara izazvala je ponovna proizvodnja čistog sortnog Gegića. Naime, tu se radi o vrlo zanimljivom susretu snage i elegancije. U negostoljubljivom ambijentu silovitih velebitskih bura stvara se sirovina za proizvodnju kvalitetnog Gegića. Rashlađen na temperaturi od 12 - 14°C, savršen je dodatak lokalnoj otočkoj večeri, a to može biti bilo što od nadaleko poznate janjetine, sira, riba ili školjaka.

Gdje kušati vino na Pagu?

Tvrtka „Vina otoka Paga“ baštini dugu tradiciju te revitaliziraju sortu Gegić od koje se proizvodi kvalitetno vino, kao i mnoge druge. Tvrtka i vinarija se nalaze u blizini grada Paga, te je cijelu godinu otvorena trgovina u kojoj se mogu kupiti lokalne paške sorte. Također postoji i prostor za degustaciju vina i nadaleko poznatog paškog sira. Ako čašu vina želite popiti u ambijentu u blizini mora, na samoj plaži i uz zvuk valova preporučamo beach bar Vrshu u kampu Terra Park Phalaris te pizzeriu i bar SpiritoS u kampu Terra Park SpiritoS. Konobari će vas poslužiti s kartom s koje ćete izabrati neka od najboljih hrvatskih i paških vina. Isto tako, neka od najboljih vina možete probati i u vinariji „Boškinac“. To je jedna lijepa priča obitelji koja njeguje tradiciju svojih predaka te koja u sklopu hotela ima bogatu vinariju sa svojim autohtonim sortama. Tijekom ljeta organiziraju se ture vinskim podrumom uz degustaciju crnih i bijelih vina, a uz posebnu rezervaciju to je moguće i ostatkom godine. Naravno, ništa ne može proći bez paškog sira i inćuna tako da su i ove otočne blagodati uključene u cijenu.

Na kraju Vas samo možemo pozvati u ovu divnu zemlju i na ovaj divan otok. Pronađite istinu u vinu, uživajte u čaši omiljenog pića uz zalazak sunca tijekom cijele godine.

vrh stranice