Rezerviraj

Kalendar

Tradicionalna jela Hrvatske i otoka Paga

Pozicija Hrvatske na europskoj mapi daje joj mogućnost za nabavu svježih i zdravih namirnica za pripremu vrhunskih jela. Hrvatska je poznata po svojoj raznolikoj kuhinji, počevši od mesnih delicija kontinentalne i primorske Hrvatske, istarskih i dalmatinskih rižota pa do nadaleko poznatih jadranskih plodova mora. 
No definirati izvorno autohtono jelo je poprilično teško jer nam povijest govori o isprepletenosti života različitih naroda, te da smo kroz suživot s njima preuzeli i neke njihove ideje, recepte i namirnice. Naša kontinentalna kuhinja je zbog utjecaja susjednih kultura, ponajprije turske i mađarske, u svoj repertoar uvrstila začine poput bijelog luka, paprike i papra. Priobalna kuhinja najviše koristi maslinovo ulje i začine kao što su ružmarin, lovorov list, origano i kadulja, a sve to zahvaljujući ponajviše grčkoj i rimskoj, odnosno mediteranskoj kuhinji. Također, za hrvatsku kuhinju ne možemo reći da je homogena, obzirom na geografske različitosti zemlje koje su utjecale drugačije prehrambene navike stanovnika određenih područja. 
Dio priobalne kuhinje svakako čine i tradiconalna jela otoka Paga koja ćemo detaljnije opisati nešto kasnije.

Tradicionalna Hrvatska jela

Iako malena, hrvatska kuhinja je kao i sama zemlja nevjerojatno raznolika te je gastronomija jedna od ključnih uzdanica domaće turističke ponude. Zbog vrhunske hrane, milijuni turista iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Hrvatsku. Opisati ćemo neka najpoznatija jela iz svih hrvatskih regija.

Pašticada

Jedno od najlegendarnijih hrvatskih jela priprema se na području Dalmacije i nezaobilazno je i omiljeno jelo svih svečanosti, počevši od slavlja vjenčanja, krštenja, pa do najvećih Blagdana kao što su Uskrs ili Božić. Obrok zahtijeva dugu i pedantnu pripremu. Meso, najčešće od goveđeg buta, se izbuši i nadjene češnjakom, klinčićima, mrkvom i slaninom te se preko noći marinira u vinskom octu. Zatim se pirja s lukom, peršinom, suhim šljivama, vinom i slatkim prošekom nekoliko sati. Meso se reže na deblje ploške i dodatno kuha u dobivenom umaku dok isti ne postane jako gust. Pašticada se najčešće poslužuje uz njoke ili domaću tjesteninu.

Skradinski rižot

Jedno od najglasovitijih hrvatskih i dalmatinskih jela je poznati skradinski rižot. To je jelo koje se priprema dugo, između 8 i 10 sati, a tradicionalno ga pripremaju muškarci iz Skradina, malog mjesta pored Šibenika. Radi se u ogromnim loncima, od velike količine telećeg mesa, luka, temeljca i riže. Za pripremu skradinskog rižota važni su kvalitetni, domaći sastojci, ali i dobra volja i upornost, obzirom da za štednjakom treba provesti gotovo deset sati! Jedna od ključnih komponenti ovoga jela je juha ili bujon koji se priprema čak 20 sati, što znači da se priprema ovog jela proteže i na dva dana.

Fuži s tartufima

Još jedno jelo na popisu gastronomske baštine Hrvatske, a kojim se diči Istra. Tartufi su elitna vrsta gljiva koju ne treba posebno predstavljati, a svježi tartufi se mogu pronaći u središnjoj Istri gdje rastu u šumama u velikim količinama. Kombinacija okusa tartufa i domaćih istarskih fuža svakoj osobi priređuje veliko zadovoljstvo.

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli popularno je tradicionalno hrvatsko jelo koje se poslužuje u kućanstvima diljem Hrvatskog zagorja i zagrebačke regije na sjeveru zemlje, a sastoji se od tijesta i raznih vrsta nadjeva koji se mogu kuhati ili peći. Usko je povezano sa štruklima, tradicionalnim slovenskim jelom. Najčešće se pripremaju kao punjeni sirom, međutim mogu ići i s jabukom, borovnicama i ostalim slatkastim okusima.  Štrukli su uvršteni u popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Slavonski čobanac

Ne možemo napraviti listu hrvatskih jela, a da pritom ne ubacimo barem jedno jelo iz Slavonije, te mitske hrvatske regije. Izdvajamo Slavonski čobanac koji se najčešće priprema od tri vrste mesa.  Uz svinjetinu i junetinu, najčešće se dodaje meso divljači, ali se može dodati i janjetina. Smatra se jelom sa slavonskih pašnjaka, a pripremali su ga čobani, odnosno pastiri kao zasitan i hranjiv mesni obrok koji bi se polako krčkao na vatri nekoliko sati. Jedno od glavnih obilježja ovog jela je njegova ljutina, za koju se osim mljevene crvene paprike dodaju i sušene ljute papričice.

Kuhinja otoka Paga

Napokon smo stigli i do središnjeg dijela članka, glasovite paške kuhinje. Otok Pag, smješten usred jadranskog mora, obiluje vrhunskim morskim specijalitetima kao i drugi hrvatski otoci. Međutim, najpoznatiji je po nadaleko poznatom paškom siru i paškoj janjetini, a to može zahvaliti tradiciji stočarstva na otoku koja se proteže stoljećima. Osim toga, najveći je proizvođač soli u Hrvatskoj pa se u solanama proizvodi i sol koja se koristi kao začin gotovo svakom jelu u Hrvatskoj. Nabrojati ćemo te detaljnije opisati neka paška autohtona jela.

Paški sir

Uz pašku čipku, sir je najpoznatiji gastronomski brend otoka Paga. Izrađuje se isključivo iz mlijeka autohtone paške ovce. Snažan vjetar s planine Velebit s vremena na vrijeme osoli lokalno raslinje, te tada paška ovca jedući posoljeno bilje i ljekovite trave daje mlijeko specifičnog okusa i mirisa. Paški sir koji je stariji od pet mjeseci ima karakterističan okus i miris, blagu zrnatu strukturu koja se topi u ustima. Danas se paški sir može kupiti u domaćinstvima koja se bave proizvodnjom sira, ili u nekoj od sirana na otoku koje su spojile tradiciju i tehnologiju u jedno. Jedna od njih je Tvornica sira Gligora koja se nalazi samo dva kilometra od Terra Park kampa Spiritos. Paški sir Gligora nagrađivan je na raznim svjetskim smotrama te se smatra jednim od najboljih.

Paška janjetina

Iako okružen morem, otok Pag se najviše ponosi svojom janjetinom, mesnim specijalitetom. Duž cijele Hrvatske, svatko se ponosi svojim načinom pripreme tog omiljenog jela te svojom kvalitetom mesa, međutim svatko tko je probao janjetinu s otoka Paga zna da je ona itekako posebna. Okus paške janjetine je zaista specifičan i ukusan, a tomu su razlog aromatična bilja na kojima se nalaze kapljice morske soli koje naposljetku pasu paške ovce. Tradicionalan otočki specijalitet je janjetina na gradele s palentom ili krumpirima. Međutim, poseban način pripreme je onaj ispod peke. Iako je najdugotrajniji, čekanje na hranu se u tom slučaju itekako isplati.

Plodovi mora otoka

Paga Iako je janjetina najrasprostranjenije jelo otoka Paga, podjednako ukusna su i jela od morskih plodova i riba. Riba se na otoku priprema na svakojake načine – kuhana, ispod peke, pržena, na roštilju, marinirana, a dalje ćemo izvojiti neke od tradicionalnih ribljih jela koje treba probati tijekom odmora na Pagu:

- slane srdele i inćuni
- saur od manula, lokardi, arbuna, srdela, tuna (marinirana riba)
- riblja juha
- novaljski brudet
- hobotnica s krumpirima ispod peke
- razna rižota s plodovima mora

Sva ova jela, namirnice i delikatese možete probati u brojnim otočnim restoranima, siranama i domaćinstvima. Uz kapljicu dobrog Gegića, lokalnog vina, jelo će još bolje kliziti niz grlo, a užitak boravka. na otoku biti će potpun.

vrh stranice