Rezerviraj

Kalendar

Lunjski maslinici - jedinstveno botaničko bogatstvo Mediterana

Na najsjevernijem dijelu otoka Paga smjestilo se šarmantno naselje Lun, poznato po svojim stablima maslina koje već više od tisuću godina uspijevaju u nevjerojatnoj simbiozi s dalmatinskim kršem i suncem. Šume maslina koje prekrivaju lunjski poluotok predstavljaju jedinstveno botaničko bogatstvo mediteranskog područja, a svrstavaju se i među najstarije maslinike na svijetu.

Maleni, egzotični kutak zemlje na kojem se smjestilo oko 80 000 maslina, krije izvornu mediteransku sortu maslina koja uspijeva na samo još dvije lokacije na svijetu, u Grčkoj i Izraelu. Lun se po nevjerojatnom broju tisućljetnih maslina koncentriranih na tako malenom području ipak izdvaja od Grčke i Izraela. 1963. godine proglašen je i jedinstvenim botaničkim rezervatom. Šetnja maslinikom je čarobna, posebice kad ugledate najstariju očuvanu maslinu, samoniklu prije više od 1600 godina, koja dan danas čvrsto stoji uz makadamski put.

Maslina u Lunjskom masliniku. Izvor fotografije: milivanily (pixabay.com)

Jedinstvene svaka na svoj način i posve različite jedna od druge, ove su masline srasle s kamenom kojim su okružene. Djeluju kao da su oduvijek tu. A osim nadrealnog izgleda svakog stabla, koja kao da su iz neke bajke, plodovi koji se ručno beru ujesen daju vrhunsko maslinovo ulje kakvo ne možete okusiti nigdje drugdje na svijetu. Čisti, nježni okus lunjskog ulja izazivao je nepca još u rimskom dobu, kada je bilo izrazito cijenjeno u carskim krugovima. Ovo ulje prvoklasne kvalitete i danas je poznato, a preporučujemo da si nakon šetnje obavezno uzmete barem jednu bočicu.

Uz cvrčanje cvrčaka, glasanje ovaca i prigušen šum mora u daljini, posjet Lunjskim maslinicima pruža svakom posjetitelju priliku da se kroz upoznavanje s jedinstvenom pričom postojanja ovih stabala, još bolje upozna i sjedini s čarobnom energijom šarmantnog mjestašca Lun.
Ova oaza mira samo je jedan od razloga zašto posjetiti otok Pag, a smještaj u kampovima Terra Park nudi vam idealnu priliku za istraživanje jer se nalazi svega 15-ak minuta vožnje autom od Luna.

vrh stranice