Rezerviraj

Kalendar

Idete na kampiranje? Imamo 5 savjeta za vas

U zadnjih nekoliko godina putnici se sve više okreću prema prirodi te je kampiranje postalo popularnije nego ikad. Osim što na vrijeme treba rezervirati hotele, apartmane i sobe za ljetni odmor, sada što prije treba rezervirati i mjesto za kamp ili kamp kućicu. Uz to je i popularnost glampinga o kojem smo već pisali porasla za 10 posto. U čemu uopće leži ljepota kampiranja? Kampiranje se smatra idealnim obiteljskim odmorom jer dok djeca trčkaraju u prirodi i istražuju jedan sasvim novi svijet na čistom zraku i suncu, roditelji se opuštaju uz dobru knjigu, čašu vina ili druženje s prijateljima. Za kampiranje se najčešće vežu ljudi koji aktivno žive, pa se na odmoru bave i raznim sportovima poput biciklizma, planinarenja, ronjenja ili plivanja. Ako ste oduvijek imali želju kampirati te vas malo dijeli do toga da kupite prvi šator te provedete noći pod zvijezdama, trebate znati nekoliko važnih stvari prije odlaska na put. Zbog toga smo na jednom mjestu odlučili sažeti najbitnije stvari u planiranju kampiranja, kako bi vam odmor ostao u što boljem sjećanju.

Obratite pozornost na vremensku prognozu 

Budući da noć i dan provodite na otvorenom, ovisite o vremenskim (ne)prilikama pa je pametno da se prema tome spakirate za put. Savjetujemo da prvo kampiranje bude u toplom dijelu godine, ali uvijek sa sobom treba imati prikladnu odjeću i obuću za sve uvjete.  Bez kreme za sunčanje ne idite nigdje, bilo da su najavili sunčano ili kišno vrijeme, kao ni bez spreja za zaštitu protiv insekata. Preko ljeta su česta grmljavinska nevremena koja znaju doći brzo i nenajavljeno pa je korisno da imate mobilnu aplikaciju koja vas na vrijeme može upozoriti na to. Tako ćete imati vremena zaštititi stvari ako stiže kiša ili se sprema zapuhati vjetar. Dobar savjet je i da si prije pakiranja napišete popis stvari koje bi vam mogle zatrebati. Na popisu bi se svakako trebala naći i kutija za prvu pomoć koja treba sadržavati sve od antiseptika i flastera do zavoja i krema za liječenje opeklina.

Odaberite dobar kamp

Kada prvi put idete na kampiranje vrlo je važno odabrati kvalitetan kamp koji ima sve potrebno da odmor bude nezaboravan. Osnovno što svaki kamp treba imati je sanitarni čvor, priključak za struju te ravno mjesto za postavljanje šatora. Uvijek je poželjno da mjesto bude u hladovini i ako je moguće da ima travnatu ili zemljanu podlogu kako bi se šator mogao pričvrstiti za tlo. Dodatne stvari koje kamp može imati su velika zajednička kuhinja, internet, razni sportski tereni, mogućnosti masaže ili velika zatvorena prostorija za druženja. Mi vam savjetujemo da obratite pozornost na kampove Terra Park PhalarisSpiritos na otoku Pagu, a koji imaju sve to. Kampovi se nalaze na samoj plaži te su idealno mjesto za one koji traže potpuni mir.

Uložite u kvalitetnu opremu za kampiranje

Udobna vreća za spavanje je jedna od najvažnijih stvari na kampiranju. Cijene se otprilike kreću od 20 do 400 eura, ovisno o tome koliko ste spremni izdvojiti za vreću. Također, u obzir uzmite u koje doba godine kampirate da vam ljeti ne bude prevruće kad spavate u vreći, a zimi prehladno. Ako preko ljeta idete na more moguće da vam vreća uopće neće trebati, ali svakako savjetujemo da imate makar tanku vreću koja će vas držati toplim u ranim jutarnjim satima.  Uz to, ponesite sa sobom i viseću mrežu (hammock) koju možete postaviti između dva stabla. Ljeti je ona savršena za popodnevna spavanja te čitanje knjige u hladovini drveća.  
Osim vreće za spavanje, važno je imati dobru podlogu za spavanje koja može biti pjenasta ili na napuhavanje. Ako imate mjesta u autu ponesite što deblju i udobniju.
Od ostale opreme možete si pripremiti i mini kuhalo s posuđem, šalice za kavu ili čaj te naglavnu svjetiljku.

Ne pakirajte previše hrane

Miris hrane može privući neželjene goste poput divljih životinja, kukaca i insekata pa računajte s time da na kampiranje ne nosite previše hrane i da ona koju ponesete sa sobom bude dobro zapakirana i skladištena. Izračunajte koliko će vam obroka trebati po osobi i danu te imajte na umu da ne uzimate hranu koja je lako kvarljiva, a pogotovo ne na visokim temperaturama ako nemate prijenosni hladnjak. Ako svaki dan imate pristup supermarketu možete kupiti namirnice za jedan dan pa obnoviti zalihu.  Konzervirani grah, tunu i ribu, juhu u vrećici, džem, tost možete ponijeti i čuvati na sigurnom jer ta hrana nije kvarljiva. Uvijek je korisno pri ruci imati i mini hladnjak da možete hladiti piće, ali i čuvati hranu od kvarenja. Možete ponijeti hladnjak od 30-50 L zapremnine u kojem ćete držati sireve, mesne nareske, piće, jaja i slično.
Puno kampova u svojoj kuhinji imaju i velike hladnjake gdje također možete skladištiti svoju hranu. Bitno je samo da svoju hranu stavite u jednu vrećicu na kojem ćete napisati svoje ime kako se ta hrana ne bi mješala sa hranom drugih gostiju.

Izvježbajte postavljanje šatora prije puta 

Kod kuće probajte nekoliko puta postaviti šator. Važno je isprobati šator nakon što ga kupite da se s njim upoznate te da provjerite je li šator možda stigao oštećen, pa da ga na vrijeme popravite ili vratite. Trebat će vam vjerojatno više vremena prvi put, a ako to napravite doma, možete ga bezbrižno sastaviti i pritom naučiti odakle krenuti te o čemu voditi računa pri sastavljanju. Savjetujemo da uvijek kupujete šator za jednu osobu više od onoliko koliko će vas u njemu spavati. Na primjer, ako će vas biti dvoje, kupite šator za troje. Biti će veći komfor, te ćete imati puno više mjesta za odlaganje stvari. Također ne zaboravite željezne klinove za šator. Oni služe da šator bude čvrsto vezan za tlo u slučaju puhanja vjetra. Kada jednom stignete u kamp, šator ćete postaviti u 5-10 minuta u slučaju da ste ga doma više puta isprobali.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u planiranju vašeg prvog kampiranja. Opustite se, uživajte u prirodi i prihvatite ju kakva je. To su osnovni preduvjeti da boravak u njoj bude nezaboravan.

vrh stranice